Valittu määrä ylitti varastosaldon

  1. Kontti.fi
  2. | Perhe

Yrittäjyyttä ja merenkulkua 1800-luvulta

Finncontainers Oy Ltd on vuonna 1996 perustettu perheyritys, jonka perustaja on Helsinkiin Raumalta muuttanut Sarianne Reinikkala. Hän luopui jo varhain Kelan työntutkijan virastaan ja siirtyi yksityissektorille logistiikan ja merenkulun pariin. Vähän myöhemmin hän pyysi veljensä Jukka Reinikkalan mukaan osakkaaksi uuteen konttialan yritykseen. Sittemmin veli halusi vaihtaa alaa ja Finncontainers siirtyi kokonaan Sarianne Reinikkalan omistukseen. Nykyisin Reinikkala omistaa yrityksen tyttärensä kanssa.

Merenkulku verissä

Reinikkalan isoisä, yliperämies Paavo Turja on kaphornareita ja purjehti maailman meriä kuljettaen mm. viljalasteja koululaiva Fenniassa (kuvassa) vuosina 1925 - 1927. Sukutarina kertoo, että Isän isoisä Kaarlo Kari toimi laivanvarustajana Neuvostoliitolle menetetyssä Suursaaressa. Hän kuvansa löytyy Suursaaren asukkaat kirjasta.


Sukutaustaa ja yrittäjyyttä syvemmin

Perheyrittäjyyden juuret ulottuvat 1800-luvun loppuun. Kapellimestarisuku Parantaisissa ja Turjan suvussa oli yrittäjiä: isoisovanhemmat saippuatehtailija Kalle Turja (Trogen) sekä ompelija, kampaamoyrittäjä Saima Parantainen. Rauman isomummun isä oli yrittäjä, maatalousneuvos ja mesenaatti Alfred Kordelin serkku. Kordelin tunnettiin Suomen rikkaimpana henkilönä, kunnes hänet murhattiin Mommolan kartanolla aivan vapaussodan alussa. Hän oli testamentannut lähes koko omaisuutensa nimeään kantavalle säätiölle, mutta muisti testamentissa myös sukulaisiaan. Hänen silloinen asianajajansa Risto Ryti toimeenpani testamentin. Sen myötä mm. Naanatalin Kultaranta siirtyi valtion omistukseen.

Saippuatehtaita

Saksassa teknikoksi valmistunut isoisoisä Kalle Turja perusti vuonna 1909 liikekumppaniensa kanssa Suomen Saippuatehtaan Helsinkiin ja vuonna 1930 Salon Saippuatehtaan Saloon. Siinä välissä, ensimmäisen maailmansodan aikana Kalle Turja työskenteli johtajana Vaasan Saippuatehtaalla. Hänen työsopimuksensa on jälkipolvilla tallella, mutta valitettavasti tuosta ajasta ei ole paljoakaan muuta tietoa. Turjat asuivat Vaasassa, kun heidän 19-vuotias Keisarillisessa yliopistossa opiskeleva poikansa Arvo Kaarlo Turja ammuttiin Helsingin vapautustaistelussa vuonna 1918. Hänet on haudattu valkoisten sankarihautaan Vanhankirkon puistoon. Suvun jälkipolvet ovat kiitollisia hänen taistelustaan vapaan Suomen ja yksityisen yrittäjyyden puolesta.



Kookos-talossa eli entisissä Suomen Saippuatehtaan tiloissa Haapaniemenkatu 6:ssa toimii nykyisin teatterikorkeakoulu. Salon Saippuatehtaan rakennus paloi 2010-luvulla. Digitoiduista lehdistä ja Helsingin kaupunginmuseosta löytyy jälkipolvien iloksi paljon tietoa suvun saipputehtaista ja niiden erinomaisista tuotteista. Vaasan Saippuatehtaan toiminta on jatkunut eri muodoissaan näihin päiviin saakka.

Kookos-talo

Kokos-talo 1900-luvun alussa. Uusi Suometar vuonna 1909


Yrittäjyyttä ja taidepiirejä

Isoisoäiti Saima Parantainen perusti 20-luvulla kapellimestari August Parantaisen leskeksi jäätyään kampaamon Helsingin Tarkka-ampujankadulle. Rouva Saima Parantainen oli jo ompelija, jonka asiakkaina olivat muun muassa Sibeliukset ja Haloset. Jälkipolville on kerrottu, että Saima sai joskus ompelutöiden maksuna Pekka Halosen signeeraamattomia tauluja. Jean Sibeliuksella taas oli tapana sanoa: "Asiat ovat järjestyksessä kuten Saiman ompelulaatikossa." Augustin ja Saiman uskotaankin tavanneen Sibeliusten luona Tuusulassa. Heidän poikansa Martti Parantainen oli Suomen armeijan ylikapellimestari, jonka kummisetä oli kuvanveistäjä Ville Vallgren.

Merenkulkua

Isoisä Paavo Turja opiskeli Turussa yliperämieheksi ja seilasi opintojensa aikana yli kaksi vuotta koululaiva Fenniassa aina sen haaksirikkoon vuonna 1927. Näistä matkoista on jäljellä hänen valokuva-albuminsa ja päiväkirjansa. Osa kuvista ja teksteistä löytyy muun muassa Rauman merimuseosta. Päiväkirjoissa kerrotaan siitä, kun Fennian mastoista kaksi meni poikki heti Kap Hornin ohituksen jälkeen, mutta laiva saatiin kuitenkin ajettua rikkinäisin purjein Faklandin saarelle. Kap Hornin raivon kokenutta Fenniaa ei enää kunnostettu, vaan se jäi ensin viljavarastoksi ja lopulta se purettiin. Turja seilasi tämän jälkeen maailmalla vielä muutaman vuoden, mutta jäi lopulta huonon terveytensä vuoksi maihin. Laivoissa muonitus ei ollut aina parhaimmasta päästä. Paavo Turja suoritti toisen korkeakoulututkinnon ja valmistui 30-vuotiaana lakitieteen lisenssiaatiksi. Turjalla oli lakiasiantoimisto, joka keskittyi pääosin metsänomistajien edunvalvontaan ja lisäksi hän kustansi kirjoja. Kirjoja on tallella jälkipolvilla.

Finncontainersin taustalta löytyy on vahva yrittämisen, suomalaisuuden ja merenkulkun kulttuuri. Vuonna 2023 Finncontainersin Kontti.fi -verkkokauppa sai kotimaisen verkkokaupan Avainlippu-merkin. Kannattakaa suomalaista yrittäjää! - mainosti jo isopappa Kalle Turja aikoinaan.


Kansainvälisyyttä ja yrittäjyyspolitiikkaa

Sarianne Reinikkala on intohimoinen digitalisaation, kansainvälistymisen ja yrittäjyyden edistäjä. Järjestöura yrittäjyyden edistämiseksi alkoi Helsingin Kauppakamarin satamavaliokunnasta vuonna 2002, ja se on jatkunut tähän päivään saakka. Hän on aluejärjestö Helsingin Yrittäjien ensimmäinen naispuheenjohtaja (2016 - 2017), ja hän on ollut myös Suomen Yrittäjien hallituksen jäsen. Vaalilupauksensa mukaisesti Reinikkala perusti vuonna 2016 ainutlaatuisen kansainvälisten ja kansainvälistyvien yrittäjien verkoston HEI Networkin. Verkosto on yltänyt lähes 3000 jäseneen ja HEI:n toiminta jatkuu vahvana Helsingin Yrittäjissä ja kv-toiminta on sittemmin laajentunut myös Suomen Yrittäjiin. Sarianne Reinikkalan vaikuttamistyö yrittäjyyspolitiikan kentässä jatkuu edelleen.